• Naslovna
  • /
  • Teme

Prvo izdanje Tech Cruise konferencije okuplja više od 50 govornika i tema iz oblasti rješenja za digitalnu trasformaciju unutar preduzeća, bolje i efikasnije poslovanje, kvalitetniju javnu upravu ali i sigurnost u Cyber okruženju. Predavači iz oblasti upravljanja organizacijama, ljudskim resursima, prodajni menadžeri, stručnjaci iz oblasti digitalnog marketinga kao i IT stručnjaci podijelit će svoja znanja u četiri sale u dva dana 19 i 20. Septembra.

U nastavku neke od potvrđenih tema:

Mirad Maglić – Microsoft (Business, IT)

Inteligentna sigurnost za moderno radno okruženje

Tradicionalne sigurnosne zaštite više nisu primjenjive.
Osnova digitalne transformacije leži u omogućavanju brzog rješavanja poslovnih potreba, efikasnijem timskom radu i borbi protiv sve složenijih prijetnji. Promjena prirode poslovanja i ljudi koji su u središtu toga zahtijeva od organizacija da pružaju tehnologiju i alate koji omogućuju neometanu komunikaciju i rad s više uređaja, kako bi pomogli u timskom radu, većoj produktivnosti i napretku u digitalnoj transformaciji.

Kako kreirati digitalnu kulturu kao prvi korak vaše digitalne transformacije

Neophodno je izgraditi organizacijsku kulturu koja se temelji na sigurnosti jednako koliko i na poslovnoj produktivnosti. Danas, kada je krajnjem korisniku pruženo više usluga nego ikada, od kritične je važnosti da se organizacije oslobode tradicionalnog razmišljanja oko sigurnosti (“To je IT problem!”) i krenu s osnaživanjem kulture sigurnosti odozdo prema gore, počevši od krajnjeg korisnika.

Mladen Komarica – Sarajevo Osiguranje (Business)

Savremeni trendovi prodaje

Savremeni trendovi prodaje oblikuju budućnost i usmjeravju kompaniju ka „željenim“ ciljevima. Motivacija prodajnog tima kao i ključne ljudske vrijednosti izuzetno su važan segment u lancu prodaje. Dobre ali i loše strane tehnologije značajno utječu na prodajne procese u vremenu stalnih promjena.

Suzana Tihi Babić – Addiko Bank (Business)

It’s crazy out there

Uzbudljive promjene se dešavaju u svijetu rada. Tehnologije, promjena uloga između poslodavaca i zaposlenika, očekivanja zaposlenika i generacijski jaz, kako inspirisati i motivisati zaposlenika, kako zadržati najbolje zaposlenike veliko je pitanje i problem sa kojim se poslodavci suočavaju. Organizacijska kultura poput vrijednosti i ponašanja, uvjerenja i običaji organizacije kreiraju klimu, zadovoljstvo i imaju direktan uticaj na radni učinak. Danas je nemoguće bez ulaganja u razvoj zaposlenih biti ozbiljan igrač na tržištu, koncept cjeloživotnog učenja je neminovnost a ne izbor.

Ivan Trebaljevac – Huawei (Javna Uprava)

Huawei Smart City

Napredna digitalna platforma dopunjena umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u čitavom nizu sektora poput zaštite okoliša, javne sigurnosti, prometa, javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede. Huawei Smart City podrazumijeva prije svega izgradnju gradske infrastrukture, odnosno mreže predajnika i razvoj informacionog sistema koji bi trebalo da omoguće ekonomičnu implementaciju različitih servisa, koji bi potom trebalo da obezbijede jedan uređeniji način funkcionisanja života u jednom gradu.

Zihnija Hasović – EBRD (Business)

Potpora razvoja bosanskohercegovačkih firmi kroz projekte EBRD

Kako pomoći malim i srednjim bosanskohercegovačkim firmama putem osiguranja finansijske podrške. Za specifične potrebe određenog preduzeća kroz projekte moguće je obezbijediti ekspertnu pomoć na lokalnom nivou uz angažman inostranih konsultanta da rade i dijele svoja iskustva sa lokalnim konsultantima. Također moguće je razviti i ojačati saradnju sa bosanskohercegovačkim ustanovama koje promoviraju razvoj malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Hrvoje Bogdan – Adižes Southeast Europe (Business)

Put ka TOP formi kompanija

Stvari su jednostavne – kompanije su uspešne onoliko koliko energije posvećuju svojim klijentima. Da bi što više energije posvetili svojim klijentima moraju manje energije da troše u okviru kompanije, to jest da imaju jasne unutrašnje odnose. Da bi imali jasne unutrašnje odnose moraju da imaju jasnu strukturu. Imati jasnu strukturu znači imati definisane nadležnosti, ovlašćenja i odgovornosti.

Miroslav Varga – Escape (Digitalni marketing)

Kako provjeriti da mi je web spreman za oglašavanje i kako istražiti tržište prije oglašavanja

Mnogi su čuli za digitalni marketing ili internetsko oglašavanje što je često korišten sinonim. Radi se o tome da su se mogućnosti oglašavanja, koje su nekada stajale na raspolaganju, danas pojavom interneta i mobilnih uređaja, bitno unaprijedile.
Moguće je relativno tačno, brzo i pouzdano zaključiti da li je investicija prava, ide li kampanja u pravom smjeru, koji potencijali nisu dovoljno iskorišteni, kako i koje korisnike posebno potencirati. Upravo zbog tih prednosti, internetski marketing je danas najviše korišteni kanal za oglašavanje.

Nihad Softić – School&School (Business)

Neuspjeh kao dio Uspjeha

Danas iz jedne sasvim drugačije perspektive neuspjeh može biti najbolja stvar koja se čovjeku može u životu desiti. U životu često se gubi jedno, da bi dobili drugo. Upravo u tom proputovanju između gubljenja i dobijanja, poraza i pobjeda, naučio se nešto jako bitno, a to je, da nije bitno koliko se izgubi, nego iskreno oprosti prvenstveno sebi. Bitno je podignuti glavu i nastaviti živjeti, a onda svjesnije uživati u životu.
Neuspjeh je dio uspjeha. Pokušavanje je dio učenja!

Adam Vovra – Escape (Digitalni marketing)

Smart bidding i Google

Što je SMART bidding i što Google može raditi za nas?
Trebaju li nam doista Smart opcije ili je to još jedan Google trik?
Smart biding opcije Google Ads sustava i Smart display kampanje kroz praktične primjere.

Andrei Stincaseanu – QNAP (IT admin)

QNAP Complete Storage Solution

What it is about: Introducing the QNAP product portfolio for businesses. Picking up a few interesting models and showcasing unique functions which help to be more productive with your NAS.

Amer Jerlagić – SHPP (Business)

Energetska efikasnost tržišta BiH

Energetska efikasnost obuhvata široki opseg djelatnosti koje vode ka povećanju efikasnosti potrošnje energije bez obzira da li se radi o domaćinstvu ili privredi.
Mjere energetske efikasnosti smanjuju emisije gasova uključujući i CO2. S obzirom na smanjenje potreba za primarnom energijom, energetska efikasnost se može gledati kao novi izvor energije. Tržište električnim automobilima, za sada se još uvijek smatra sporednim, s predviđenim udjelom od 10% na globalnom tržištu. Međutim, prelazak sa konvencionalnih vozila na električna vozila rezultat je povećanje potreba za električnom energijom a time i intalacije električnih punionica.

Amra Brkić – Imel (Business, Javna Uprava)

Integralni i inteligentni Imel poslovni sistemi

Informacioni sistem treba funkcionalno i organizacijski da podrži sve poslovne operacije iz oranizacijske šeme. Poslovna inteligencija je neophodna u današnjem turbulentnom vremenu jer olakšava kompanijama brzo donošenje odluka i snalaženje u određenim situacijama. Adekvatnom primjenom informacionih sistema može se utjecati na upravljanje poslovnim procesima, ljudskim resursima, dokumentima uz smanjenje troškova te povećanje produktivnosti i prihoda, čime se stvaraju uslovi za bolje rezultate poslovanja.

E-Uprava – Moderna javna uprava

Skupa, neefikasna, nedovoljno stručna i komplikovana javna uprava sada je prošlost. Moderna javna uprava okrenuta je savremenoj automatizaciji procesa rada i pružanja usluga uz dvosmjernu interakciju, virtuleni šalter i online transakcije. Moderna javna uprava štiti prava građana i privrede, pruža im svakodnevne usluge na principu 3B – bilo koji podatak, bilo gdje, u bilo koje vrijeme 24/365.

Ante Maršić – Vertiv (IT admin)

Planiranje, projektiranje i izgradnja Server sobe

Planiranje, projektiranje i i izgradnja server sobe izutetno je zahtjevan projekat. Neophodno je predvidjeti sve u slučaju da dođe do kvara, kako bi automatski pasivni pomoćni uređaji spremno preuzeli rad. Moderna racunarska oprema generiše ogromne količine toplote. Bitno je znati male trikove i potencionalne zamke prilikom izgradnje tako važnog objekta.

Branimir Habek – 3CE (IT admin)

Microsoft Teams: Moderna poslovna komunikacija

Jedan da svima gospodari, jedan za svima seže, jedan da sve okupi i poveže. Ne, ovo nije uvod u Gospodara prstenova, ovo je uvod u gospodara komunikacije i kolaboracije.
Individualni rad je stvar prošlosti, a organizacije se sve više okreću timskom radu. Danas je međusobna povezanost veća nego ikad, a međusobna saradnja je sastavni dio donošenja rješenja i ključ napretka organizacije.

Diana Muter – Escape (Digitalni marketing)

Kako učiniti SMART pametnijim

Google je razvio sistem koji prati korisnike smartphonea gdje god da se kreću, ponašaju. Prati koje su im navike, šta pretražuju i sve to sprema u Audience. Baza predstavlja riznicu potencijalnih korisnika i potencijalnih kupaca. Podaci se mogu izuzetno efektivno iskoristiti u poslovanju i povećanju produktivnosti kao i profita.

Dragan Davidović – Kaspersky LAB (IT admin)

Kaspersky end point security Cloud

Kaspersky Endpoint Security Cloud, offering small and medium sized businesses effortless yet comprehensive protection against known and unknown threats – including cryptors, ransomware and other attacks. We do this without making demands on your time or budget because we know just how over-stretched smaller business resources can be!

Primož Golob – DELL EMC (IT admin)

Hiperkonvergentna infrasturuktura kao pomoc IT-u

Praktični primjer kako unaprijediti Data centar uz minimalno korištenje IT resursa kompanije. Konfiguracija, upravljanje i lifecycle menadžmet iz jedne konzole.

Dragan Jovančić – DELL EMC (IT admin)

Data domain – dedicirani backup repozirotijum

Automatizacija backup sistema, ubrzanje backup i recovery podataka. Praktičan primjer kako smanjiti količinu korisnog prostora potrebnog za backup. Cloud backup kao ekstenzija backup rješenju.

Edin Halilović – Lilium (Digitalni marketing)

Facebook oglašavanje za e-commerce

Uspješno digitalno oglašavanje je najlakše izmjeriti kroz direktne prodaje online. To naravno nije moguće u svakoj industriji. Uspješna prodaja proizvoda online unutar zacrtanih povrata na ulaganje u oglašavanje je najzahtjevniji oblik online oglašavanja, ali je najzahvalniji za skaliranje na ukupnu veličinu tržišta. Facebook je jedan od najjačih alata za promociju online prodaje i prezentacija će nam otkriti ključne korake kao što su pravilno mjerenje, implementacije konverzija, kreiranje publika i dinamički remarketing, skaliranje uspješnih kampanja i sl.

Goran Ružić – Msan Grupa (IT admin)

Digitalna transformacija i moderno poslovanje

Microsoft 365 usluga kombinuje najbolje od Microsofta: Office 365, Windows 10 Business i EMS alate koristeći jednu jedinstveno mjesto za upravljanje.
Unaprijedite svoje poslovanje uz Microsoft usluge i servise dostupne sve na jednom mjestu u paketima Microsoft 365 Business i Microsoft 365 Enterprise, koji su nam dostupni sa opcijama mjesečnog i godišnjeg plaćanja.

Halim Curi – Lexmark (IT admin)

Lexmark pametna printing rješenja

Odabir pravog printera može biti prilično zbunjujući. Postoji toliko mnogo različitih modela namijenjenih različitim korisnicima te odabir odgovarajućeg može biti izazov. Kako identificirati stvarne potrebe, odabrati odgovarajuće rješenje, kupovati uređaj ili plaćati po ispisu. Kako napraviti enormne uštede u papiru i ispisu.

Izudin Čeliković – Imel (Business, Javna Uprava)

Značaj informacionih sistema u javnoj upravi

Javna uprava u zemljama koje u svojim poslovnim aktivnostima primjenjuju nove koncepte informacionih sistema uspostavlja bolju kontrolu nad informacijama i znanjem a samim time i radom u odnosu na one koje ne koriste njene prednosti. Vrijednost određene informacije raste srazmjerno sa brojem korisnika koji imaju pristup toj informaciji i poslovnih područja u kojima ti korisnici rade. Prednosti i benefiti implementacije informacionih sistema ogledaju se u postignutim rezultatima nakon implementacije.

Jernej Urbas – APC (IT admin)

DMaaS (Datacenter Management as a Service) for hybrid IT and DC environments

Digital Transformation, Digitization, IoT, AI, Big Data and other trends are pushing organizations to change. However, change is not easy. With all the benefits associated, there are always constraints related. Question is, how to start your digital transformation journey?

Marko Laco – ITOdjel (Javna Uprava)

Smart City – Safe City, sigurnost kao temelj pametnog grada

Pamet pametnih gradova temelji se na prikupljanju velike količine informacija, efikasnoj komunikaciji i automatskom donošenju odluka.
Koliko je koncept ‘pametnoga grada’ zaživio u Bosni i Hercegovini a koliko u svijetu?
Koliko je napredovala primjena gradskih aplikativnih rješenja i smart city usluga?
Sigurnost u gradovima predstavlja osnovno polazište za razvoj svih grana privrede a ponajviše turizma. Pomoću IoT uređaja i rješenja za upravljanje incidentima te provedbu zakona građanima se može omogućiti ugodan i siguran život.

Matjaž Dernovšek – Lenovo (IT admin)

Lenovo rješenja za inteligentni datacentar

Lenovo u saradnji sa strateškim partnerima donosi na trg moderna rješenja za datacentar te sa tim unapredžuje efikasnost i fleksibilnost. Informacijska infrastruktura današnjice mora da bude prilagodljiva za brzu promjenu poslovnih izazova i prilika. Potreban je nov i dugotrajan pristup sa efikasnim i prilagodljivim platformama, koji udružuje servere, mreže, sisteme za pohranu podataka. Rješenje je uvođenje virtualizacijskih tehnika, koje smanjuju troškove infrastrukture za nekoliko faktora sa tim da vrlo pojednostave upravljanje i nude korisniku lakši pristup.

Nenad Trajkovski – NT Consulting (Business)

Agilnost u poslovanju, vođenju projekata i IT-u – što moramo promijeniti ako želimo opstati

Agilno i agilnost je jedna od najmodernijih riječi koja se upotrebljava u mnogim kompanijama. Statistike pokazuju da se više od 75% kompanija ne uspiju transformirati u agilne. Razlog tome je najčešće ili nerazumijevanje što je zaista agilno poslovanje ili nespremnost kompanija za temeljite promjene koje agilna transformacija zahtjeva. Što je točno potrebno promijeniti i kako to učiniti tema je ovog predavanja.

Sabina Baraković – Ministarstvo Sigurnosti BIH (Business)

Trendovi u oblasti cyber sigurnosti: Globalni, evropski i domaći aspekti

Cyber sigurnost je jedna od najatraktivnijih i najaktuelnijih tema današnjice. Poznavanje trendova i izazova u ovoj oblasti, kao i dinamike razvoja u svijetu, Evropi i Bosni i Hercegovini je od velikog značaja u borbi protiv prijetnji i opasnosti koje vrebaju iz cyber prostora. Prikazat će se trendovi u oblasti cyber sigurnosti i to sa globalnog, evropskog i domaćeg aspekta, a pored svega toga, nezaobilazno je dati osvrt na stanje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini kao i buduće aktivnosti.

Sead Omerhodžić – Epson (IT admin)

iNOVAtivna Epson poslovna rješenja

Epson poslovna rješenja su namjenjena kako samostalnim stručnjacima tako i multinacionalnim kompanijama. Epson donosi novitete na području ispisnih rješenja te kako do uštede upotrebom Epson tehnologije. U neovisnim ispitivanjima Epsonovi modeli potrošili su do 96 % manje energije. Napredna tehnologija koju koriste Epson projektori znatno je modernizovala poslovanje kompanija.

Semir Musić – Lilium (Digitalni marketing)

Kako mjeriti uspješnost Facebook kampanje

Jedan egzaktan, praktičan primjer o mjerljivosti rezultata kampanje u pravom smislu te riječi. Mjerljivost ne podrazumjeva broj impresija ili klikova, to je mnogo više a jedina stvar koja je kako ishod bitna jeste koverzija ili lid.
Ovakvi oblici kampanje tačno pokažu koliko je isplativo ulaganje i koliki je bio povrat na investiciju.

Jasmin Azemović – Mistral/FIT (IT admin)

Data breaches - Are we aware of consequences?

Sigurnost, privatnost, curenje podataka, industrijska špijunaža su termini koji se čuju na svakodnevnoj osnovi. Da li postoji svijest potencijalnih opasnosti i eventualnih posljedica za kompanije, korisnike i poslovanje u cjelini? Link pod nazivom "World's Biggest Data Breaches & Hacks" može djelimično dati odgovor https://informationisbeautiful.net/visualizations/worlds-biggest-data-breaches-hacks/

Data Breaches cifre se uglavnom mjere desetinama i stotinama miliona zapisa. Međutim, druga strana medalje iz dvorane "poznatih" govori da se radi o nezaštićenim podacima iz baza podataka koji su dospjele u "deep web". Ono što se dalje, hipotetički, dešava može imati vrlo ozbiljne posljedice. Da li je sve baš tako crno?

Mirza Mustafagić – PR2M Agency (Digitalni marketing)

Influencer

Da li influenser postaje zanimanje budućnosti ili je to već ozbiljan biznis? Uticajni već zamjenjuju tradicionalne medije, ali da li je to zapravo njihova ambicija ili više želja da postanu poznati i slavni? Odgovore na ova pitanja, kao i na to da li je profitabilno uopšte biti influence, te šta bi uticajni posavjetovali brendove, imaćete priliku da čujete u okviru panela “Influenseri: Od zanimanja do novog medija”.

Dr.Sc. Almir Karabegović – Gauss (Javna Uprava)

Prostorni informacioni sistem lokalne samouoprave

Integracija prostornih podataka i procesa u lokalnoj upravi vodi do Integralnog informacionog sistema. Za to je potrebno integrisati funkcionalnost cjelokupnog sistema, omogućiti dostupnost prostornih podataka svim službenicima, obezbjediti potpunu interakciju, kooperaciju i razmjenu informacija između službenika (od načelnika i pomoćnika načelnika, preko referenata do građana), te na osnovu svega ovoga optimizirati troškove održavanja i daljeg razvoja informacionog sistema.
Rješenje je jedinstven model podataka i web portal uprave.

Erna Saljević – Kolektiv (Digitalni marketing)

Content is king

Svjedoci smo da korisnici skupa sa influenserima kreiraju posve novu komunikaciju na društvenim mrežama, gdje kod najangažiranijih generacija Y i Z više ne prolazi površan content-sadržaj i savršenstvo "Instagram života".

Željni su realne komunikacije, iskrenosti, stvarnih emocija i spremni su da se vrlo lako pozdrave sa vašim brendom i vjernosti ukoliko im to ne pružite! Novina je i da se uskoro uklanjaju metrike poput lajkova na društvenim mrežama, a to su cifre za koje se svi hvataju-šta onda? Koji su to novi trendovi na društvenim mrežama, zašto trebate biti prisutni tamo gdje je vaša ciljna skupina, počevši od Instagrama do Youtube-a!
Saznajte više o influence marketingu, potrebi bivstvovanja na Instagramu, contentu koji morate kreirati i ostalim trendovima koje trebate pratiti u stopu!

Ismar Hota – Synology (Business)

Synology na prvi pogled

Zaštita podataka je od suštinske važnosti za industriju i tu Synology igra izuzetno važnu ulogu. U osnovi je naša misija da upravljamo i štitimo svjetske podatke. Synology jedinstveno omogućava svakom korisniku da upravlja, štiti i čuva podatke. Čuvamo Vaše podatke od USB stikova, diskova sve do cloud arhitektura.

Enes Šiljegović – Jochen Schweizer mydays Holding GmbH (Business)

Yet another eCommerce platform - How to digitalize the alpaca business

Platform scaling on a technical level for sure leads to a higher performance of a website being it a blog or a eCommerce shop, also leads to higher ranking on search engines which in the end leads to higher company revenue. But what when that ain't enough for the Business to scale. Digital transformation of a Alpaca business led us to a completely new learnings what does business at scale mean.

Dino Novak – F5 Networks (Business, IT)

Sigurno nesigurni - zašto su aplikacije danas najčešća meta napada i kako se zaštititi

U današnjem svijetu aplikacije prožimaju sve segmente našeg života. To nužno dovodi do toga da su postala i najčešća meta napada. Pogledajmo kako ih na odgovarajući način zaštititi i kako osigurati njihovu nesmetanu raspoloživost korisnicima koji postaju sve zahtjevniji i koji se oslanjaju na te naše aplikacije pa svaki poremećaj u njihovom radu ili zlouporaba može imati nesagledive posljedice na Vaš brand awareness i na Vaše poslovanje.

Davorin Kapac – Intellinet (Business)

IC Intracom Intro

Davorin Kapac dolazi iz kompanije IC Intracom i u svojoj prezentaciji predstavit će kompaniju, te će ukratko predstaviti portfolij brendova Manhattan i Intellinet.